Alegerile prezidențiale din Rusia au debutat vineri și se vor încheia duminică. Votul are loc inclusiv în teritoriile ucrainene ocupate și în Transnistria separatistă, în ciuda regulilor stabilite de autoritățile de la Chișinău, care au decis că rușii pot vota doar la ambasadă.
Aceste alegeri prezidenţiale sunt primele care vor avea loc de la modificările constituţionale aprobate prin referendum în 2020, care îi permit preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Putin, să candideze din nou pentru al cincilea mandat, respectiv al treilea consecutiv.
Într-un apel adresat ieri patrioților, Vladimir Putin (71 ani) i-a îndemnat să voteze în spirit patriotic în aceste timpuri dificile.
Ca şi la alegerile precedente, Vladimir Putin se confruntă doar cu contracandidaţi din opoziţia „tolerată”, afiliată guvernului şi favorabilă continuării războiului din Ucraina, restul opoziţiei fiind împiedicată să concureze.
Cei trei contracandidați – Vladislav Davankov, Leonid Sluţki și Nikolai Haritonov – acceptați în competiție sunt lipsiți de importanță și nu contestă nici invazia din Ucraina, nici represiunea care a eliminat opoziția și a dus la moartea lui Aleksei Navalnîi în închisoare.
Nu există nicio îndoială că Vladimir Putin nu va fi reales, atât în ţară, cât şi în străinătate, inclusiv în teritoriile ocupate din Ucraina, unde votul a început deja. Putin nu manifestă nicio teamă în legătură cu aceste alegeri. Ca dovadă, el nici măcar nu a desfășurat vreo campanie electorală.
Kievul a condamnat organizarea scrutinului în teritoriile ucrainene ocupate de ruși ca fiind ilegitimă și o nouă dovadă a încălcării flagrante a normelor dreptului internațional de către Moscova.
De asemenea, Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană au declarat că alegerile ruse nu pot fi considerate libere și corecte.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com