Premierul Marcel Ciolacu, aflat pe şantierul viitorului spital regional de la Iaşi, a declarat că spitalele regionale sunt cele mai importante investiţii în domeniul sanitar din România.
„După 15 ani, în sfârşit, chiar dacă avem şi machete, şi panouri, avem şi un şantier în lucru în spate. După 15 ani, în sfârşit s-au pornit cele trei spitale regionale. A fost o muncă de echipă şi a Agenţiei ANDIS (Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate), şi a Ministerului Sănătăţii şi am reuşit totuşi să deblocăm, din punctul meu de vedere, cele mai importante investiţii din domeniul sănătăţii, cele trei spitale regionale: acesta de la Iaşi, cel de la Cluj şi cel de la Craiova”, a afirmat Ciolacu.
El speră ca lucrările la noul spital de la Iaşi să fie finalizate înainte de termenele prevăzute în contract, respectiv finalul anului 2028.
Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va fi desfăşurat pe o suprafaţă de teren de 120.000 metri pătraţi în zona Moara de Vânt şi va avea nouă o suprafaţă construită totală de 202.689 metri pătraţi. SRU Iaşi va avea nouă etaje, 850 de paturi şi 20 de săli de operaţie.
Valoarea totală a proiectului SRU Iaşi este estimată la 668 milioane de euro, bani alocaţi din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat.
Totodată, Ministrul sănătății, Alexandru Rafila a precizat că de serviciile acestei construcții vor beneficia 8 județe din țară, aceasta fiind prima construcție de amploare din ultimii 30 de ani, care să ofere servicii medicale.
”Cred că ceea ce se întâmplă aici, la Iași, este caracteristica investițiilor din sistemul de sănătate din România. Construim ce nu s-a făcut în ultimii 35 de ani, spitale regionale de urgență. Urmează începerea lucrărilor mâine la Cluj, este cel de-al treilea, la Craiova deja lucrările au început. Se lucrează la zeci de alte spitale în România și cred că ceea ce am promis din punct de vedere politic se întâmplă”, a spus ministrul.
Alexandru Rafila a adăugat că ,,de această construcție vor beneficia cele opt județe din Moldova, pentru că un spital regional de urgență oferă servicii de înaltă calitate pacienților dintr-o regiune, de asta se și numește așa, reprezintă un semn de interes și de respect pentru dezvoltarea serviciilor medicale în această regiune a țării”.
Spitalele regionale de urgenţă de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România şi, probabil, unele dintre cele mai avansate din Uniunea Europeană, a declarat, la începutul anului, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu ocazia semnării contractelor pentru construirea celor două unităţi medicale.
Foto: Freepik www.freepik.com