Jurnalul Digital

Bilanţul cutremurului din Japonia a ajuns la peste 60 de morţi

O serie de cutremure puternice care au lovit vestul Japoniei au provocat moartea a cel puțin 62 de persoane, în timp ce echipele de salvare se luptau miercuri pentru a-i salva pe cei care se tem că sunt prinși sub dărâmăturile clădirilor prăbușite.

Alte peste 300 de persoane sunt rănite, zeci dintre acestea fiind în stare gravă, scrie presa internațională.

Replicile au continuat să zguduie prefectura Ishikawa și zonele învecinate, la două zile după ce un temblou cu magnitudinea 7,6 a lovit zona. Primele 72 de ore sunt considerate cruciale pentru salvarea de vieți după dezastre.

Apa, energia electrică și serviciile de telefonie mobilă erau încă întrerupte în unele zone.

Autorităţile se grăbesc să aducă ajutor supravieţuitorilor, care se confruntă cu temperaturi scăzute şi cu ploi puternice prognozate pentru această zi. De asemenea, Agenţia meteorologică niponă (JMA) atenționează asupra posibilelor alunecări de teren.

Cutremurul cu o magnitudine preliminară de 7,6 a lovit peninsula Noto luni după-amiază, doborând case şi izolând zonele îndepărtate de ajutorul atât de necesar.

Sute de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse complet sau parţial în urma cutremurului.

Drumurile rupte, infrastructura deteriorată şi locaţia îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile de salvare, iar amploarea totală a pagubelor şi a victimelor rămâne neclară la două zile după cutremur. Autorităţile au confirmat 62 de morţi până miercuri dimineața.

Premierul japonez Fumio Kishida a dat instrucţiuni guvernului său pentru a se asigura că supravieţuitorii au acces la facilităţi de bază, inclusiv la electricitate şi apă. El a mai spus că supravieţuitorii s-ar putea să nu se poată întoarce acasă pentru o perioadă de timp.

Arhipelagul japonez este marcat de amintirea teribilului seism cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami gigantic în martie 2011 pe coastele sale nord-estice, o catastrofă care s-a soldat cu circa 20.000 de morţi şi dispăruţi. Acest dezastru a dus şi la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav produs după cel de la Cernobâl, în 1986.