Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral până pe 31 mai este de 18.978.908, în creștere faţă de ultima informare publică de la finalul lunii aprilie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Aceștia sunt așteptați să voteze la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, atât în țară, cât și în străinătate.
”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 31 mai 2024, este de 18.978.908, cu 12.297 mai mulți față de ultima informare publică realizată de AEP pe această temă, potrivit căreia, la data de 30 aprilie 2024, figurau în Registrul electoral 18.966.611 alegători români”, conform AEP.
Din total, 10.183.220 alegători sunt în mediul urban, iar 7.835.701 în cel rural. De asemenea, din numărul total de cetățeni cu drept de vot 9.326.740 sunt femei și 8.692.181 sunt bărbați.
Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia, a importurilor de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).
AEP precizează că, în perioada 01.05.2024 – 31.05.2024, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:
- 19.962 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;
- 215 persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.
Un număr de 107 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.
Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 01.05.2024 – 31.05.2024 este de 19.696, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP).
Datele importate de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor relevă că au intrat în evidențe 2.673 alegători noi, iar datele importate de la Direcția Generale de Pașapoarte relevă că au intrat în evidențe 9.998 alegători noi.
AEP menționează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.018.921 au domiciliul sau reședința în țară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.
Număr record de secţii de votare
În dimineaţa zilei de 9 iunie se vor deschide 18.968 de secţii de votare în ţară şi un număr record în străinătate, 915 de secţii (faţă de aproximativ 450 câte au fost organizate la scrutinul din 2019).
În premieră, românii vor avea de ştampilat 5 buletine de vot.
În București, buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primarul de sector;
- unul pentru consiliul local al sectorului;
- unul pentru primarul general al municipiului București;
- unul pentru lista Consiliul General al Municipiului București.
La nivel național, buletinele sunt:
- unul pentru lista de europarlamentari;
- unul pentru primar;
- unul pentru lista consiliului local;
- unul pentru președintele consiliului județean;
- unul pentru lista consiliului județean.
Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP și numele de familie.
Ulterior, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, adresa și harta unde este localizată secția.
În cadrul alegerilor locale, cetățenii pot vota acolo unde sunt arondați conform domiciliului sau reşedinţei. la alegerile locale nu se poate vota în străinătate.
La alegerile europarlamentare, cei care nu sunt în localitatea de domiciliu sau de reședință sau sunt plecați din țară, pot vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.
Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59 (ora locală).