Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea USR pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament la sfârșitul lunii septembrie.
Astfel, legea care prevede noi taxe, eliminarea unor facilități fiscale și o reformă a administrației va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis pentru a intra in vigoare.
„CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a declarat președintele Curții Constituționale Marian Enache.
”Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei”, a adaugat el.
Principalele măsuri asumate de Guvernul Ciolacu:
– Microîntreprinderile vor fi taxate astfel: 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro; 3%, pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau 2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice. Cotele de impozitare, menționate mai sus, aplicabile veniturilor microîntreprinderilor se reglementează începând cu data de 1 ianuarie 2024.
– Impozit 2% la bănci pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane ale băncilor pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% începând din 2026.
– Impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care au o cifră de afaceri care depăşeşte 50 mil. euro. Dacă impozitul pe profit este mai mare de 1% din cifra de afaceri, se plăteşte impozit pe profit.
– Creşte TVA de la 9 la 19% pentru berea fără alcool şi alimentele cu zahar adăugat al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.
– Veniturile persoanelor fizice a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.
– Creşte TVA la vânzarea locuinţelor noi de la 5% la 9% pentru apartamente cu preţuri de până la 600.000 lei (120.000 euro).
– Impozite speciale pentru persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro și mașini a căror valoare depășește 75.000 de euro. Se calculează după cum urmează: a) în cazul proprietăţilor reprezentând clădiri rezidenţiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei; b) în cazul proprietăţilor reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei.
– Se elimină scutirea de impozit pe venit în IT (10%) pentru veniturile care depăşesc 10.000 lei brut.
– Se introduce CASS (10%) pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară.
– Voucherele de vacanţă vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti CASS de 10% şi se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.
– Cresc accizele la ţigări şi alcool.
– Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024.
– Se introduce Sistemul național RO e-Sigiliu pentru transportatori.