Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat, marţi, la emisiunea Morning Glory, la postul de radio Rock FM, dacă va fi dat afară din partid în cazul în care nu va câştiga alegerile prezidenţiale.
”În primul rând trebuie să mă clarific eu dacă mai sunt un plus sau devin un minus după un eşec, în interiorul partidului. Ce las în urma mea e ceva totuşi schimbat major faţă de ce a fost, de abordare. Am deschis foarte mult partidul. Câteodată mi-a reuşit, câteodată nu. Dar am schimbat ceva”, a răspuns Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat că Justiţia trebuie lăsată să funcţioneze.
”Am văzut o critică, la lansarea programului (“Proiectul pentru România” – n.red.), Ciolacu nu a vorbit despre justiţie. Iertaţi-mă, cred că am vorbit prea mult despre justiţie. Funcţionează justiţia, să o lăsăm în pace. Să o lăsăm să funcţioneze, văd că găsesc şi din zona privată, şi de la PSD, şi de la PNL, de la celelate partide. Există şi o selecţie naturală”, a spus preşedintele PSD.
Premierul a mai spus că și-ar fi dorit să ia unele decizii mai repede și mai curajos, chiar dacă acest lucru ar fi dus la pierderea unor voturi.
„Mi-aș fi dorit să mișc lucrurile mai repede. Suntem încă anchilozați, mai ales fiind an electoral. O duc în această zonă pentru că lumea ia decizii mai greu într-un an electoral, filtrează cumva deciziile. În schimb, eu am luat decizii care nu mi-au adus întotdeauna voturi, dar erau necesare mai ales în acest context. Haideți să fim corecți, avem un context foarte fragil. Suntem pe o sârmă într-o criză economică europeană. Nota de plată a războiului din Ucraina, 90 și la sută din ea, e plătită de Europa. De la gazul rusesc, la energia electrică, la materiale de construcții. Marea factură economică a venit pe Europa, în Europa a scăzut imens nivelul de trai”, a declarat acesta.
Ciolacu a vorbit despre Pilonul II de pensii, pe care îl susține puternic. „Aș fi luat niște decizii mult mai rapide, care n-ar fi avut un efect pe termen scurt decât că pierdeam mai multe voturi, dar ar fi avut un efect bun pe termen lung. Vă dau un exemplu. Este acel pilonul 2 de pensii. M-am uitat la ce au făcut celelalte state din Europa. Nu există sistemul făcut la noi. E unul făcut de Banca Mondială, duce spre SUA. M-am uitat la polonezi, la unguri, au avut același sistem, l-au desființat. Și am stat un pic mai mult de vorbă cu guvernatorul și cu finanțiști mult mai buni decât mine și am înțeles de fapt utilitatea pilonului 2 de pensii pe termen mediu și lung. Am plecat de la economia americană, cum e sistemul de pensii în SUA și ce înseamnă el, că se poate mai bine. Banii din pilonul 2 de pensii ar putea fi direcționați spre parteneriate public-private, Comarnic-Brașov de exemplu. Am luat o decizie foarte clară să susțin pilonul 2 de pensii. Am și mărit contribuția. E adevărat, nu mi s-a părut corect să dai comision la administratori pentru niște bani pe care îi colectez eu, statul român. Dar ai comision când faci plasament”.
„Mi-aș dori să fiu mai curajos în luarea unor decizii”, a precizat Premierul. ”Cred că ar trebui să fim toți mai curajoși dacă nu vrem să pierdem oportunitățile”, a adăugat el.