Jurnalul Digital

Cifre cheie privind pensiile recalculate. Nu scade nicio pensie!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat miercuri că aproape 83% din pensii sunt majorate după recalculare, iar cei care obțin o pensie mai mică după aceste calcule vor primi în continuare pensia aflată în plată astfel că nicio pensie nu va scădea în urma deciziilor de recalculare.

”Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creșterea medie de pensie este de 622 de lei.”, a afirmat ministru a muncii și solidarității sociale.

Simona Bucura Oprescu a precizat că astăzi s-a aprobat în Guvern memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024. Este doar o operațiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranșe de pensii aferente lunii septembrie, recalculate în conformitate cu prevederile Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Pe 26 august încep să fie virate primele tranșe, prima tranșă către Poșta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poștali către pensionari. Pe data de 12 septembrie, vor fi virați banii pentru cei care își primesc banii pe card.

Ea a prezentat și câteva statistici relevante.

”În iulie 2024, pensia medie era de 2.250 lei. Iar în septembrie 2024, aceasta va crește la 2.761 lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei. Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Despre ce este noua lege a pensiilor? ”Este în primul rând despre respect pentru pensionari. Asigură pensii egale pentru muncă și contribuții egale după o viață de muncă, eliminând diferențele între pensionari cu același stagiu de cotizare. În același timp, introduce un mecanism care garantează creșterea anuală a pensiilor  fără a destabiliza bugetul. Reforma pensiilor elimină inechitățile, asigură creșterea sustenabilă a pensiilor. Și, foarte important, a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, prevenind înghețarea pensiilor până în 2070”, a răspuns ministrul.

Care sunt beneficiile pentru pensionari în 2024? ”Am avut, pentru toți pensionarii, prima majorare de la 1 ianuarie  2024, datorită creșterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. Avem a 2-a majorare din septembrie 2024, când pensiile recalculate ajung la pensionari. Recalcularea elimină inechitățile. Cei mai mulți câștigă, nimeni nu pierde. Este o decizie politică a guvernului modul în care se alocă bani de la buget. Putem să alocăm o parte mai mare sau mai mică, în funcție de politica fiecărui guvern. Guvernul Ciolacu a găsit bani pentru pensionari. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, pensiile au crescut. Fiindcă de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a avut creștere economică. Am ales să redistribuim creșterea economică a țării în venituri mai bune și pentru pensionari”, a completat Simona Bucura Oprescu.

Potrivit acesteia, datorită recalculării, avem un număr de 90.892 de pensionari care ies din categoria beneficiarilor de pensie socială, înainte se numea indemnizație minimă socială, acum discutăm despre pensia socială. Noul cuantum rezultat din contributivitate depășește valoarea de 1.281 lei a indemnizației, a pensiei minime pentru pensionari.

”Avem un număr de 803.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare, adică 17,44%. Dintre acestea, 84.176 au aceeași valoare, rezultată în urma recalculării și diferența… au o valoare mai mică, dar ceea ce este important este ca fiecare pensionar să știe că pensia nu scade. Avem articolul 144 și 155 din lege care stipulează în mod expres faptul că nicio pensie nu scade, pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil”, a spus ministrul muncii.

Pentru pensionarii încadrați în grupe de muncă, noua lege a pensiilor menține toate drepturile câștigate în baza cadrului legal anterior, de către cei încadrați în grupe de muncă și care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024.

”Impactul bugetar suplimentar este de 9,45 miliarde lei. Impactul lunar suplimentar este de 2,36 miliarde lei. Ce urmează? Începând cu data de 16 august, Compania Națională Poșta Română va distribui deciziile de recalculare. Începând din septembrie vor fi puse în plată pensiile. Factorii poștali vor duce, începând cu 2 septembrie, atât noile taloane de pensie, dar și pentru cei care își primesc drepturile prin Poșta Română, pensiile recalculate. De asemenea, de la 1 septembrie până la 1 martie vom avea procesul de valorificare a drepturilor din venituri nepermanente, anterioare anului 2001, pe baza adeverințelor de la angajatori”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.

”Acum putem să spunem că, așa cum ne-am angajat, am finalizat procesul de recalculare a pensiilor, ceea ce n-a fost ușor și încerc să vă prezint succint doar câteva dintre momentele legate de acest complex proces de recalculare. Pe 31 octombrie 2023 am pus în transparență proiectul de lege. Pe 9 noiembrie 2023, guvernul a aprobat proiectul inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Pe 20 noiembrie 2023 a fost adoptat de Parlamentul României proiectul de lege, lucru care ne-a permis, respectând cu strictețe calendarul, ca deja pe 21 noiembrie să putem negocia cu Comisia Europeană, renegocia PNRR-ul, aspect care ne-a permis eliminarea lui 9,4, acel 9,4 care îngheța pensiile românilor până în 2070. Pe 4 decembrie legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Începând cu ianuarie 2024 toate pensiile sunt majorate cu 13,8%. Pe 16 februarie am pus în transparență normele de aplicare ale legii, pe 28 februarie am aprobat normele de aplicare ale legii în Guvern, pe 12 august a fost finalizată recalcularea, iar din septembrie românii vor beneficia de majorarea pensiilor în urma recalculării”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

”Este un obiectiv pe care am încercat să îl avem ca inimă a reformei, și anume echitatea în sistemul public de pensii. Cel mai important aspect al Legii 360/2023 este reprezentat de principiul „pensii egale pentru muncă și contribuții egale”. Au beneficiat de creșteri cei care au muncit și au contribuit mai mult. În urma recalculării nu a scăzut nicio pensie”, a mai adăugat ea. Componentele pensiei recalculate sunt: 1- contribuțiile plătite în perioada de activitate, reprezentate de punctele de contributivitate; 2 – vechimea în muncă, reprezentată de punctele de stabilitate; 3 – perioadele necontributive – studii, șomaj, concedii medicale, stagiul militar, prizonierat sau detenție politică, punctele asimilate. ”Împreună, aceste componente reprezintă totalul punctelor acumulate, care se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și, astfel, determinăm cuantumul pensiei. Acesta este obiectivul nostru principal, acela de a aduce respect pentru pensionari și echitate în sistemul public de pensii”, a spus ministrul muncii.