Guvernul a aprobat, joi – 2 noiembrie a.c., lista proiectelor de investiţii publice semnificative în vederea includerii acestora în bugetul pentru anul 2024, a declarat, în briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin (foto).
„Printr-un memorandum, Guvernul a aprobat lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritare în vederea includerii acestora în proiectul de buget pentru anul 2024. Lista include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative cu cele mai ridicate beneficii economice şi sociale, care au valoare total actualizată de aproximativ 320 de miliarde lei„, a afirmat Constantin.
Conform purtătorului de cuvânt, 62 dintre aceste proiecte sunt finalizate, însă nu sunt închise financiar, iar sumele aferente vor fi disponibilizate la data emiterii hotărârilor judecătoreşti privind anumite dosare de expropriere.
Din restul de 159 de proiecte de investiţii publice semnificative, 28 de proiecte sunt noi, iar 131 sunt proiecte care continuă, fiind aflate în diferite stadii de implementare.
Aceste 159 de proiectele sunt gestionate astfel:
• Ministerul Transporturilor -108 proiecte
• Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor -13 proiecte
• Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – 21 proiecte
• Ministerul Sănătății – 9 proiecte
• Ministerul Justiției – 2 proiecte
• Ministerul Apărării Naționale – 3 proiecte
• Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – 1 proiect
• Ministerul Afacerilor Interne – 1 proiect
• Serviciul de Protecție și Pază -1 proiect.
Conform memorandumului aprobat, „lista elaborată de Ministerul Finanţelor include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative, cu cele mai ridicate beneficii economice şi sociale, care au valoare totală actualizată de 319,78 miliarde lei şi un rest de finanţat pentru finalizarea acestora de 208,33 miliarde lei”.
În anul 2023, creditele bugetare alocate pentru aceste proiecte sunt în valoare de 17,42 miliarde lei.
Politica în domeniul investițiilor publice vizează creșterea ritmului de finanțare în vederea finalizării proiectelor aflate în stadii avansate de implementare, precum și promovarea de investiții publice noi finanțate în principal din fonduri europene nerambursabile, în vederea accelerării gradului de absorbție a acestora.