Jurnalul Digital

Guvernul menține plafonările tarifelor la gaze, energie și RCA

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de Guvern de joi, 28 martie 2024, că plafonarea prețurilor la energie, gaze și RCA va fi prelungită prin acte normative.

”Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministru al Energiei, Sebastian Burduja, a explicat acest subiect: ”Vă voi spune de la bun început că actuala schemă de compensare-plafonare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană și a cincea cea mai ieftină energie electrică. Vorbim de valorile plafonate. Acestea sunt datele Eurostat din trimestrul III de anul trecut. Prin propunerea de astăzi, optimizăm această schemă și luăm în calcul scăderile de pe piață la energie electrică și gaze naturale. De altfel, astăzi, România are pe piața angro cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Așadar, investițiile demarate încep să se vadă și pe piețe și trebuie să se vadă și în facturile românilor. Așa cum spuneați, este și o pregătire a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali, atât pentru cei casnici, cât și pentru cei non-casnici. În plus, așa cum am promis, am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, abrogarea articolului care din 2026 ar fi dat, eventual, ANRE posibilitatea să impună o taxă asupra prosumatorilor. Încurajăm fenomenul prosumatorilor. Sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 de megawați.”

Premierul a vorbit și despre menținerea plafonării la RCA: ”Tot despre plafonare vorbim în continuare, dar în alt domeniu, cel al asigurărilor. Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor.”

Totodată, Marcel Ciolacu a transmis, la începutul ședinței de joi, și faptul că se bucură pentru că miercuri președintele țării a promulgat prelungirea plafonării adaosurilor la alimentele de bază până la finalul anului.

”Și în Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația”, a mai spus premierul.

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, a transmis Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Măsura este necesară pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA, în vederea evitării efectelor negative în alte sectoare ale economiei.

„Am decis să venim cu această soluție temporară, dar vitală pentru șoferi, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto care se traduc printr-o piață caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

MF reamintește că tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ca acestea să fie ajustate cu un procent de maximum 6,8%. Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto și se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile mai sus menționate este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA. Termenul va putea fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, probate cu documente.

În cazul vehiculelor care se încadrează în situația de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, valoarea despăgubirii reprezentând acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat, nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

În prezent, pe piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați, astfel că la data de 31 decembrie 2023 din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, erau asigurate un număr de 7.053.399 de vehicule.

Este important de menționat că în perioada ianuarie – martie 2024 a fost înregistrat un număr de peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2.600 de astfel de asigurați.

O astfel de situație are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 martie 2024, dată la care încetează efectele Hotărârii Guvernului nr.1326/2023.

Foto: Designed by Freepik  www.freepik.com