Peste 6.000 persoane din 28 de localităţi au fost evacuate din cauza vremii nefavorabile și a riscului de inundații, a anunţat luni dimineaţă IGSU. 14 autovehicule şi 2 imobile au fost avariate de copacii căzuţi.
”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localităţi din 29 judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Bărila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Iilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti), unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curţi, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituţie publică, 1 depozit operator economic şi 12 străzi, cât şi pentru degajarea a 79 copaci şi 5 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi 2 imobile”, a transmis IGSU.
Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localităţi din judeţele Argeş, Braşov, Galaţi şi Vaslui. Majoritatea provin din judeţul Galaţi, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în judeţul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Braşov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeş (localitatea Lereşti) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.
În acest interval, o situaţie deosebită a avut loc în judeţul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane – 8 adulţi şi 3 copii, care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.
Totodată, circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.
La acest moment, situaţia la nivel naţional este sub control şi nu sunt raportate situaţii deosebite. Cu toate acestea, avertizările meteorologice rămân în vigoare şi în cursul zilei de azi, precizează IGSU
Astfel, IGSU îndemnă populația să respecte recomandările autorităților pentru siguranță:
– În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
– În cazul vântului puternic, evitați trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
– Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
UPDATE: Situaţia e sub control
Premierul Marcel Ciolacu a participat, luni dimineaţă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor.
„În acest moment situaţia este sub control. Am avut cod roşu la Galaţi şi au apărut încă trei coduri nowcasting la Bacău, Neamţ, Vrancea”, a afirmat, cu acest prilej, şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţe, secretarul de stat Raed Arafat.
Marcel Ciolacu a precizat că s-a acţionat profesionist şi nu este nicio victimă. „Au venit aceste coduri roşii, după cum ştim, după viiturile de la Galaţi şi, mai puţin, la Vaslui. Din punctul meu de vedere, s-a acţionat profesionist, ca la carte, şi mă bucur mult că am luat nişte măsuri preventive astfel încât să excludem pierderile de vieţi omeneşti”.
Premierul a mulţumit pompierilor, jandarmilor, militarilor, poliţiştilor pentru modul în care au acţionat în teren în toată această perioadă, în mod deosebit în noaptea de duminică spre luni, împreună cu prefecţii şi autorităţile locale.
„Rămânem în continuare în alertă, oamenii se vor întoarce la locuinţele lor, dar nu avem nicio victimă şi acest lucru este cel mai important”, a subliniat Ciolacu.
Totodată, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a mulţumit celor care au participat la efortul din aceste zile.
Efectivele MAI au fost mobilizate în ultimele 24 de ore pentru a interveni în zonele vizate de avertizările hidro-meteorologice.
Cod portocaliu de inundaţii
Hidrologii au emis luni dimineaţa avertizări Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – bazin amonte S.H. Suseni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Suseni – amonte S.H. Stânceni (judeţele Harghita şi Mureş), Olt – bazin amonte S.H. Tomeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Tomeşti – amonte S.H. Micfalău, (judeţele Harghita şi Covasna), Bistriţa – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Frumosu (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău), Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş-Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş-Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău şi Covasna), Putna – bazin amonte S.H. Colacu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Colacu (judeţul Vrancea).
MAI, măsuri în contextul avertizărilor hidro-meteorologice
Duminică, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a avut loc o şedinţă de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, şeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, domnul colonel Florea Constantin şi alţi reprezentanţi din cadrul MAI. În urma şedinţei, au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situaţiei, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora.
Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns s-au dispus următoarele:
– evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc de la nivelul a 23 de localităţi din judeţul Galaţi (Băneasa, Bălăbăneşti, Bereşti, Bereşti-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului);
– executarea unor lucrări de consolidare a digurilor cu saci de nisip la nivelul judeţelor Galaţi şi Vaslui, în zonele cu potenţial pericol, din cauza depunerilor şi colmatării cursurilor de apă ca urmare a precipitaţiilor şi viiturilor manifestate în perioada anterioară;
– transmiterea prognozelor, avertizărilor, înştiinţărilor şi informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autorităţile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;
– menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
– instituirea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
– monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenţionările hidrologice periculoase emise;
– activarea grupei operative şi a centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, în 29 judeţe (AB, AG, BC, BR, BT, BV, BZ, CL, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IF, IL, IS, NT, OT, PH, SB, SV, TL, TR, VL, VN, VS) şi municipiul Bucureşti aflate sub avertizare cod portocaliu;
– dublarea efectivelor la nivelul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă aflate sub avertizare cod portocaliu şi roşu;
– emiterea a două mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţul Ilfov.
MAI menţionează faptul că autorităţile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.
Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, MAI recomandă cetăţenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situaţiilor care le pot pune în pericol viaţa şi bunurile.
Foto: DSU