Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.
Anterior, Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor în 3 septembrie.
Conform legii, pensiile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi impozitate, iar pensiile care depășesc 3.000 de lei vor fi impozitate doar pentru suma care depășește această valoare.
Legea adoptată de Parlament prevede că:
– Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei.
– Prin derogare de la prevederile art.4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile și completările ulterioare, prevederile art. I intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
– Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei.
Amintim și de faptul că pensiile au fost recalculate.
”Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare, 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025. Repet, peste 13% dintre pensionari vor beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2025, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că, astăzi, nivelul lor este peste contribuţiile plătite, comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a declarant recent ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, precizând că, în câţiva ani, diferenţele se vor echilibra.
Potrivit acesteia, nicio pensie nu scade în urma recalculării: “În acelaşi timp, e important de spus că cele 4,4% din pensii care rămân la aceeaşi valoare beneficiază de principiul de bază că nicio pensie nu scade în urma recalculării. Dacă nu ar fi impus principiul “nicio pensie nu scade”, cele 4,4% din pensii ar fi fost tăiate în urma recalculării pentru a fi adus la nivelul de contributivitate aplicat celorlalte pensii. M-am opus acestui lucru, nu am acceptat tăierea niciunei pensii. I-am protejat pe aceşti pensionari care primeau pensii peste nivelul lor de contributivitate, adică pensii mai mari decât cei ceilalţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel”.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) Daniel Baciu a anunțat, marți, că au fost primite 62.600 de cereri din partea pensionarilor, care au solicitat clarificări sau au dorit să fie revizuită ori recalculată pensia. Dintre acestea, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate. De asemenea, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite, la nivel național.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com