Premierul Marcel Ciolacu consideră că intrarea cu frontiera terestră a României în Spaţiul Schengen anul acesta este certă în procent de 99,9%, precizând că şi-ar dori ca din noul Guvern care se va forma în Austria să facă parte şi social-democraţii austrieci.
Acesta a întrebat dacă are noutăţi despre intrarea terestră în Spaţiul Schengen a României.
Premierul Marcel Ciolacu, a fost vineri, într-o vizită de lucru, împreună cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pentru a verifica stadiul lucrărilor pe Autostrada A7, tronsonul Buzău-Focșani, zona Vadu Pașii, județul Buzău.
La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România, începând cu 31 martie 2024.
Spațiul Schengen este parte integrantă a cadrului juridic al UE. Potrivit tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, când sunt pregătite, membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. Este atât un drept, cât și o obligație. Atât Bulgaria, cât și România au dovedit rezultate exemplare în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor. Odată cu aderarea României și a Bulgariei, spațiul Schengen devine și mai puternic. Misiunile voluntare de informare desfășurate în 2022 în Bulgaria și România, precum și ultima misiune derulată în 2023 în Bulgaria au venit să reconfirme gradul de pregătire al celor două țări, a transmis Comisia Europeană în ziua deciziei Consiliului de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com