Jurnalul Digital

Premierul Marcel Ciolacu pleacă la Budapesta pentru o reuniune decisivă pe tema Schengen

Prim-Ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că pleacă într-o vizită în Ungaria, unde va avea loc „o reuniune decisivă” pe tema intrării depline a României în Spaţiul Schengen.

”Vreau să las viitorului Guvern un buget aprobat deja în Parlament, așa cum vreau să nu finalizez mandatul înainte de a obține decizia intrării depline a României în Schengen și de aceea plec, astăzi, la Budapesta (Ungaria), unde va fi o reuniune decisivă pe această temă”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de joi.

El a precizat că pleacă însoțit de doamna ministru de externe – Luminița Odobescu, de ministrul de interne – Cătălin Predoiu, de ministrul transporturilor – Sorin Grindeanu.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România, începând cu 31 martie 2024.

Spațiul Schengen este parte integrantă a cadrului juridic al UE. Potrivit tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, când sunt pregătite, membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. Este atât un drept, cât și o obligație. Atât Bulgaria, cât și România au dovedit rezultate exemplare în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor. Odată cu aderarea României și a Bulgariei, spațiul Schengen devine și mai puternic. Misiunile voluntare de informare desfășurate în 2022 în Bulgaria și România, precum și ultima misiune derulată în 2023 în Bulgaria au venit să reconfirme gradul de pregătire al celor două țări, a transmis Comisia Europeană în ziua deciziei Consiliului de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024.

UPDATE: Comunicatul Guvernului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoțit de membri ai Cabinetului, efectuează vineri, 22 noiembrie, o vizită de lucru în Ungaria, unde va avea consultări cu privire la procesul de integrare deplină a României în Spațiul Schengen.

”Vreau să îmi finalizez mandatul cu obținerea deciziei intrării depline a României în Schengen. În acest sens, mă voi întâlni cu omologul meu ungar și cu oficiali din Ungaria, țara ce deține Președinția în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa în acest proces important pentru țara noastră. După finalizarea primei etape a aderării României la Schengen în martie 2024, prioritatea noastră este să definitivăm acest demers prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre până la sfârșitul acestui an.  Continuăm să contăm pe sprijinul activ al Ungariei, pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În cadrul vizitei, premierul Marcel Ciolacu va avea o întrevedere tête-à-tête cu omologul său ungar, Viktor Orbán, urmată de o reuniune în plen a celor două delegații oficiale și de declarații comune de presă. În paralel, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, va avea întâlniri cu miniștrii de interne ai Ungariei, Austriei și Bulgariei, precum și cu doamna Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene.

Această vizită la Budapesta a delegației conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu are loc în contextul în care Ungaria deține, până la 31 decembrie 2024, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, având un rol decisiv în sprijinirea agendei europene de extindere a Spațiului Schengen.

Din delegația română, care se va deplasa la Budapesta, fac parte vicepremierul și ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, miniștrii afacerilor externe, Luminița Odobescu, și al transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al prim-ministrului și vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, și președintele UDMR, Kelemen Hunor.