Proiectul legii pensiilor va intra luni, 20 noiembrie, în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, conform deciziei Biroului permanent al forului legislativ de săptămâna trecută.
Deputaţii se vor reuni în şedinţă de la ora 11:00.
Termenul de depunere a amendamentelor a fost 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este pe data de 20 noiembrie, acesta urmând să fie dezbătut şi în şedinţa de plen.
Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după o nouă formulă. S-au înregistrat 85 voturi “pentru”, şase “împotrivă” şi 19 abţineri.
Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă.
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).
De asemenea, conform proiectului, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.
Noul proiect de lege care prevede majorarea pensiilor a provocat un discuții în cadrul coaliției, însă liderii PSD și PNL au anunțat luni, după o ședință a coaliției de guvernare, clarificarea tuturor aspectelor legate de legea pensiilor, inclusiv cele legate de găsirea surselor de finanțare.