Negociatorii președinției spaniole a Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns, luni – 20 noiembrie 2023, la un acord politic privind actualizarea legislației UE care facilitează schimbul automatizat de date pentru cooperarea polițienească.
Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul interimar al afacerilor interne al Spaniei, a declarat: ”Combaterea criminalității este în interesul comun, dar și o responsabilitate comună. Acordul de astăzi va îmbunătăți securitatea cetățenilor europeni prin faptul că poliția poate efectua rapid căutări de amprente digitale, date ADN sau imagini faciale în bazele de date ale autorităților de aplicare a legii din întreaga Europă.”
Creșterea numărului de categorii de date
Cadrul existent, denumit adesea Prüm I, permite autorităților de aplicare a legii să consulte bazele de date naționale ale altor state membre în ceea ce privește datele ADN, amprentele digitale și datele privind înmatricularea vehiculelor. În cazul în care primesc un „rezultat pozitiv”, autoritățile pot solicita datele relevante de la omologii lor străini.
Colegiuitorii au convenit să extindă categoriile de date pentru care pot avea loc schimburi automatizate. După intrarea în vigoare a legislației actualizate, autoritățile polițienești vor putea, de asemenea, să utilizeze sistemul Prüm pentru a căuta imagini faciale și caziere judiciare. În plus, dacă legislația națională permite acest lucru, vor fi posibile și căutări în toate categoriile pentru a găsi persoane dispărute sau pentru a identifica rămășițe umane.
În cazul în care căutarea în baza de date dă un rezultat pozitiv, țara în cauză trebuie să furnizeze datele relevante (de exemplu, numele, data nașterii, infracțiunea legată de date) în termen de 48 de ore, se arată în comunicatul transmis de Consiliul European.
Modernizarea sistemului informatic
Noua legislație modernizează, de asemenea, infrastructura tehnică care stă la baza schimbului de informații. Noul regulament Prüm va asigura instituirea unui router pentru a facilita stabilirea de conexiuni între statele membre (și Europol) în vederea extragerii de date. Routerul va consta într-un instrument de căutare și un canal de comunicare securizat. Autoritatea de aplicare a legii care caută o concordanță va transmite routerului datele sale (de exemplu, o amprentă digitală). Routerul va trimite această cerere de interogare către bazele de date ale tuturor celorlalte state membre ale UE și către baza de date a Europolului.
Pentru căutările automatizate ale registrelor cazierelor judiciare, statele membre și Europolul vor utiliza Sistemul european de inventariere a evidențelor poliției (EPRIS).
Un rol mai important pentru Europol
În temeiul noilor norme, Europolul, agenția UE care sprijină statele membre în lupta împotriva criminalității organizate și internaționale, va putea, de asemenea, să efectueze căutări în bazele de date naționale pentru a efectua o verificare încrucișată a informațiilor primite de la autoritățile din afara UE.
Propunerea de actualizare a legislației Prüm datează din 8 decembrie 2021. Obiectivul este de a consolida, simplifica și facilita schimbul de informații între statele membre și cu Europolul și de a oferi autorităților de aplicare a legii din UE instrumente îmbunătățite de combatere a criminalității.
Acordul provizoriu va fi transmis acum spre aprobare reprezentanților statelor membre (Coreper). Dacă va fi aprobat, textul va fi adoptat în mod oficial atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com