Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat duminică un centru de primire a migranților de pe insula italiană Lampedusa, asaltată de migranții din Africa de Nord.
Ursula von der Leyen, şi şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, au făcut apel, pe insula Lampedusa, la partenerii europeni ai Italiei să o ajute să gestioneze fluxurile de migraţie din Africa de Nord şi să primească o parte dintre migranţii care traversează Marea Mediterană.
Aflată aproape de coasta tunisiană, Lampedusa este de mult timp un loc asaltat de migranți. Mai mult de 8.000 de imigranți au sosit, în ultimele trei zile, pe această insulă cu mai puțin de 7.000 de locuitori și un centru de primite proiectat pentru numai 400 de persoane.
Von der Leyen a afirmat că „imigraţia ilegală este o provocare europeană care are nevoie de un răspuns european” şi fa făcut apel la statele membre să primească pe bază voluntară migranţi debarcaţi în Italia.
Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a explicat în conferința de presă comună că Lampedusa se află sub o presiune insuportabilă și că „viitorul Europei se joacă” pe această insulă.
Președinta Comisiei Europene a propus un plan de abordare a situaţiei de urgenţă, inclusiv extinderea mobilizării Frontex pentru combaterea persoanelor care introduc ilegal migranţi, accelerarea ajutorului financiar pentru Tunisia, principala ţară de plecare pe această rută de migraţie, şi consolidarea „canalelor de imigraţie legală”.
Astfel, Ursula Von der Leyen a detaliat un plan de ajutor în 10 puncte pentru Italia, menit să gestioneze situația actuală.
UE a semnat un parteneriat cu Tunisia în iulie, menit să reducă sosirile de migranți pe coastele italiene în schimbul unui ajutor financiar.
Von der Leyen a estimat duminică că UE ar trebui să accelereze plata acestui ajutor către Tunisia, iar Meloni a ridicat posibilitatea unui ajutor european pentru a ajuta țara să-și completeze bugetul, chiar dacă Fondul Monetar Internațional condiționează acordarea unui credit de 1,9 miliarde de dolari pentru adoptarea reformelor pe care președintele tunisian Kais Saied le respinge.
Potrivit cifrelor Ministerului de Interne de la Roma, circa 127.200 de persoane au ajuns în Italia cu barca de la începutul anului până la 15 septembrie. În aceeaşi perioadă a anului trecut cifra era în jur de 66.200.
Migranții nou sosiți sunt transferați progresiv pe continent, pentru procesarea cererilor de azil. Mulți dintre ei speră să ajungă în cele din urmă în alte părți ale Europei pentru a-și găsi un loc de muncă sau pentru a se reuni cu rudele.
Zeci de milioane de oameni din Africa ar putea dori să-şi părăsească ţările din cauza loviturilor de stat sau a foametei, a spus premierul Meloni, adăugând că este evident că Italia şi Europa nu pot găzdui această masă uriaşă de migranţi.