Jurnalul Digital

Premierul Ciolacu se așteaptă ca românii să poată călători în SUA fără vize din anul 2025

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în cadrul vizitei pe care o face în Statele Unite ale Americii, că se așteaptă ca românii să poată călători în SUA fără vize din anul 2025, prin programul Visa Waiver.

”Sunt convins că diaspora noastră din America ne va ajuta să atingem unul dintre marile obiective naționale: românii să poată călători fără vize în SUA, prin programul Visa Waiver, începând din 2025!”, a spus premierul.

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York – împreună cu o delegație guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

„Avansarea proiectelor economice comune, creșterea investițiilor americane în România și consolidarea sprijinului politic și de securitate de care beneficiem din partea partenerilor noștri strategici sunt obiectivele vizitei în Statele Unite ale Americii”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu are programate întrevederi cu înalți oficiali americani și cu reprezentanți ai unor companii.

Agenda întrevederii cu Secretarul de stat american Antony Blinken a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum și aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene. O temă de interes pentru România abordată de premierul Marcel Ciolacu în discuția cu secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, rolul pe care România îl poate avea în reconstrucția Ucrainei.

”Ne dorim să identificăm cele mai bune căi pentru aprofundarea și dezvoltarea relației bilaterale și pentru lansarea de noi proiecte comune, astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat. Guvernul României va continua să asigure un climat de investiții sigur și stabil. Considerăm Parteneriatul Strategic cu SUA și procesul aflat în curs de aderare a țării noastre la OCDE ca elemente importante pentru un rol activ al României în procesul de friendly-shoring și creare de lanțuri de aprovizionare sigure, prin atragerea de investiții americane”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În context, oficialul român a salutat continuarea trendului ascendent al schimburilor comerciale bilaterale în 2023 și excelenta cooperare în domeniul energiei în implementarea proiectului de la Doicești folosind tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR). Schimburile bilaterale au depășit anul trecut 5 miliarde de dolari și sunt pe cale să atingă un nou record în 2023, însă ne dorim ca Statele Unite să fie principalul partener economic al României din afara Uniunii Europene, a apreciat șeful Executivului român.

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat ca România este un partener foarte apropiat și aliat de încredere al Statelor Unite, iar cooperarea este mai strânsa ca niciodată. „Suntem recunoscători României pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru cooperarea la Marea Neagră. Țările noastre cooperează îndeaproape și în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns și în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma”, a afirmat Secretarul de stat al SUA.

În ceea ce privește includerea în programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România contează pe sprijinul Congresului SUA în acest sens, iar semnalele de susținere venite din partea unor membri importanți al acestui for sunt în măsură să motiveze România pentru a îndeplini până anul viitor condițiile necesare.

Evocând și perspectiva încheierii războiului din Ucraina, șeful Executivului român a apreciat că România poate juca un rol-cheie în reconstrucția țării vecine, având ca principale atu-uri avantajele securității, proximității, al interconexiunilor maritime, fluviale, feroviare și rutiere – oportunități care pot fi de interes pentru companiile americane care vor dori să se implice în reconstrucția Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a adăugat premierul român, referindu-se inclusiv la procesul de reconstrucție.

Recent, Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a declarat că România ar putea adera la ”Visa Waiver”, programul de scutire de viza al Statelor Unite ale Americii, cel mai devreme la începutul anului 2025.

“Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun”, a declarat ambasadoarea SUA,

Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pe o perioadă de cel mult 90 de zile, fără a obţine o viză. În acest moment, cetăţenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver.

România și-a propus ca până în anul 2025 să scape de obligația de a solicita viză de intrare în SUA. Pentru asta trebuie fie să crească masiv numărul românilor acceptați în SUA, fie numărul celor respinși să scadă urgent de la câteva mii anual la cel mult câteva sute pe an.

Legile Statelor Unite prevăd că cetățenii unei țări pot să fie scutiți de acest pas atunci când vor să meargă în SUA, dacă procentul concetățenilor respinși la acordarea vizei este de cel mult 3% într-un an.

Foto: Designed by Freepik www.freepik.com