Aplicanții Programului Casa Verde Fotovoltaice vor putea selecta din aplicaţia informatică unul dintre cei 515 instalatori validaţi pentru a le fi verificate documentele depuse. Vezi care sunt instrucțiunile pentru beneficiari, dar și pentru instalatori!
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat pe site-ul instituției, miercuri – 6 septembrie 2023, lista instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice.
„Începând de miercuri, persoanele fizice și unitățile de cult vor putea selecta din aplicația informatică unul dintre cei 515 instalatori validați pentru a le verifica documentele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Ne dorim ca toți cei 87.500 de solicitanți care au aplicat anul acesta să fie aprobați și să devină prosumatori în perioada următoare”, a precizat președintele AFM, Laurențiu-Adrian NECULAESCU.
Găsiți aici Lista instalatorilor validați în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.
În termen de maximum 90 de zile, calculate din 6 septembrie 2023, se parcurg următoarele etape:
✓ selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei;
✓ efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant;
✓ aprobarea de către instalator, în aplicaţie, a solicitanţilor eligibili.
În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.
Administrația Fondului pentru Mediu generează prin intermediul aplicaţiei listele cuprinzând proiectele solicitanţilor eligibili.
După publicare pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu a listei solicitanților aprobați, instalatorul va putea începe montarea panourilor fotovoltaice.
Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la aprobarea proiectului, termen în care trebuie realizată instalaţia şi în care se va obţine certificatul de racordare.
Viitorii prosumatori din cadrul Casa Verde Fotovoltaice primesc finanțare în cuantum de maxim 20.000 de lei, dar vor avea de suportat o contribuție proprie de 2.000 de lei.
Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.
Înscrierea persoanelor fizice a avut loc în perioada 19 mai 2023 – 23 iunie 2023 prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie pe site-ul AFM, iar unităţile de cult s-au putut înscrie în program în perioada 27 – 29 iunie 2023.
Fondurile pentru ediția din acest an a programului AFM – Casa Verde Fotovoltaice au fost epuizate în numai câteva minute în fiecare dintre regiunile stabilite de autorități.
Instrucțiuni pentru beneficiari și instalatori
Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat două mini-ghiduri cu instrucțiuni pentru beneficiari și instalatori, pe care le puteți consulta aici:
Instrucțiuni Beneficiari:
1. Autentificare în aplicația online https://inscrierionline.afm.ro
2. După autentificare sau la click pe sigla AFM este afișată opțiunea pentru secțiunea specifică programului Fotovoltaice – Beneficiari
3. Accesați secțiunea specifică pentru a afișa opțiunile de gestionare a dosarului. Dosarul are status “Dosarul a fost depus”
4. Accesați opțiunea „Adaugă” pentru a începe procesul de selectare instalator.
5. Selectați opțiunea “SELECTARE INSTALATOR ȘI EVALUARE” și apoi opțiunea “Adaugă”
6. Alegeți opțiunea “Deschide” în secțiunea “Activități de realizat”
7. Selectați activitatea de realizat “SOLICITARE ATRIBUIRE INSTALATOR” și continuați cu opțiunea “Deschide”. Dosarul are status „În solicitare atribuire instalator” .
8. Este afișată fereastra de selectare instalator. Această fereastră poate fi accesată și cu opțiunea “Activități de realizat – Deschide”.
9. Utilizați opțiunea de căutare denumire/CUI/judet/localitate pentru a identifica instalatorul dorit.
10.Selectați instalatorul dorit și alegeți opțiunea “Trimite”
11.În urma trimiterii solicitării către instalator, statusul dosarului va fi “În solicitare atribuire instalator”
12. După preluarea dosarului de către instalatorul ales, statusul dosarului se va modifica în ” În verificare conformitate și eligibilitate”
13.După declararea ca eligibil a dosarului de către instalatorul ales, statusul dosarului se va modifica în “Dosar eligibil”
14.După declararea ca neeligibil a dosarului de către instalatorul ales, statusul dosarului se va modifica în “Dosar neeligibil”
Instrucțiuni Instalatori:
1. Autentificare în aplicația online https://inscrierionline.afm.ro
2. Ulterior verificării cererii de validare și a Scrisorii de Garanție Bancară de către experții AFM și a validării listei de instalatori, interfața aplicației va avea o secțiune specifică.
3. Accesați secțiunea specifică pentru a afișa opțiunile de gestionare a dosarelor beneficiarilor
4. Accesați opțiunea „Deschide” din secțiunea “Dosare în așteptare” pentru a afișa lista de beneficiari care v-au selectat ca instalator. Utilizați opțiunea de căutare după nume sau CNP
5. Pentru a prelua sau refuza un beneficiar, selectați-l și accesați opțiunea “Deschide”
6. Selectați decizia “Preluare” sau “Refuzare” și selectați opțiunea “Confirmă”. În cazul refuzării preluării dosarului spre implementare, completați motivul
7. După preluarea dosarelor, acestea pot fi accesate în secțiunea “Dosare în verificare” accesând opțiunea “Deschide”
8. Selectați dosarul și alegeți opțiunea “Deschide”
9. În fereastra afișată pot fi consultate documentele depuse de beneficiar cu ajutorul opțiunii „Descărcare”
10.Selectați decizia “Eligibil” sau “Neeligibil” și continuați cu opțiunea “Continuă”. În cazul în care declarați dosarul neeligibil, trebuie să completați motivul.
Mai multe detalii și imagini cu instrucțiunile găsiți în linkurile de mai sus.
Foto: Administraţia Fondului pentru Mediu