Pe listele Consiliilor Locale ale primăriilor de sector din București găsim doi foști colonei, respectiv Vasile-Dumitru Ionițoiu din partea PSD la Primăria Sectorului 5 și Daniel Anghel din partea PNL la Primăria Sectorului 3.
Analizând CV-urile acestora, observăm că niciunul dintre cei doi nu are studii de administrație publică, economice sau juridice, care să-i recomande pentru aceste funcții. Aceștia au doar studii militare.
De asemenea, amintim că Legea privind statutul cadrelor militare prevede, la articolul 28, că acestora le este interzisă exercitarea următoarelor drepturi:
a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice;
b) să candideze pentru a fi alese în administraţia publică locală şi în Parlamentul României, precum şi în funcţia de Preşedinte al României;
c) să declare sau să participe la grevă.
Dar legea nu le interzice să facă parte din partide politice după ce aceștia nu mai dețin funcții în cadrul Armatei. Cu toate acestea, ambii candidați au intrat foarte rapid în lumea politică și au fost promovați direct de partide pentru a ocupa locuri eligibile la alegerile locale, asta în detrimentul membrilor din partid cu experiență în administrația publică locală, cât și a tinerilor membri din TSD și TNL.
Vasile-Dumitru Ionițoiu (PSD), aflat pe lista candidaților de consilieri locali la Primăria Sectorului 5, este prezentat ca antreprenor și cadru militar în rezervă. Acesta, pe modelul foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, anchetați de DNA, este co-owner la firma de consultanță în securitate V&V EXPERT GROUP, împreună cu Todosia Vasile (fost șef secție în Direcția de Informații a MApN), conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului.
Cariera lui Vasile Ionițoiu s-a dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării Naționale din România. Mai exact, el este fost colonel în Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCISM) din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA).
Totodată, în ultima perioadă, Vasile Ionițoiu este membru activ în mai multe grupuri de Facebook și WhatsApp de rezerviști militari, grupuri prin care Ionițoiu i-a stârnit pe aceștia împotriva propriului partid (PSD) pe listele căruia candidează la Consiliu și împotriva Guvernului condus chiar de liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Prin aceste grupuri s-a organizat acțiunea de protest a militarilor în rezervă şi retragere din data de 9 mai a.c. din fața Ministerului Apărării Naționale. Ei au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de ceea ce ei consideră a fi inechităţile legate de pensiile militare de stat. Rezerviștii au spus că există diferenţe de indemnizaţie faţă de cei care s-au pensionat din acelaşi grad şi cu aceeaşi vechime, dar în ani diferiţi, dar şi faţă de solda colegilor mai tineri, aflaţi în termen.
Tot din aceste grupuri, Vasile Ionițoiu atrage rezerviști pe care îi consiliază și le recomandă serviciile unui avocat (tot membru PSD, candidat și el pe loc eligibil pe o listă de consilieri) pentru a acționa Ministerul Apărării în judecată.
La rândul său, Daniel Anghel (PNL) candidează, la alegerile de pe 9 iunie, pe lista Consiliului Local al Primăriei Sectorului 3, pentru care Marian Neacșu, Preşedinte PSD Sector 3 şi Viceprim-ministru în Guvernul României, a schimbat ordinea stabilită pe lista consilierilor, Anghel fiind pus pe locul 2. Primele două locuri ar fi trebuit să fie ocupate de candidați PSD, în timp ce PNL ar fi trebuit să ocupe locul trei. Așadar, nu doar că este primul din lista PNL, dar a fost și favorizat în ierarhia candidaților.
Daniel Anghel a fost Consilier de Stat la Cancelaria Prim-Ministrului și Consilier Onorific al acestei instituții când era premier liderul PNL Nicolae Ciucă, ulterior acesta devenind consilier la Cabinetul președintelui PNL. El este cunoscut ca cel care-i cară mapa președintelui PNL Nicolae Ciucă la toate evenimentele la care acesta participă.
El își dorește să ajungă viceprimar la Sectorul 3 – sectorul cu cea mai mare populație din București: 374.737 de locuitori, conform recensământului realizat la nivel național în 2022, și cu un buget ce depășește 2,5 miliarde de lei pentru 2024. În același timp, Sectorul 3 are o populație mai mare decât cel mai mare municipiu din Romania, care este Cluj-Napoca (286.598 de locuitori).
Dar cum se va dedica Daniel Anghel (cel văzut că primește diverse ”cadouri” la portbagajul mașinii sale) acestui sector foarte important pentru Capitala României, cum va identifica problemele și soluțiile pentru cetățeni dacă nici nu locuiește în Sectorul 3 și nici măcar în București? Daniel Anghel locuiește în comuna Domnești din județul Ilfov.
Pe 9 iunie, se votează primarii pentru fiecare oraș sau comună, consilierii locali, președinții de consilii județene și consilierii județeni, dar și europarlamentarii care ne vor reprezenta la Parlamentul European. În premieră, românii vor avea de ştampilat 5 buletine de vot.
Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, vor putea să voteze până până la ora 23.59.