Jurnalul Digital

Nicolae Ciucă, întâlnire cu șeful OECD. Despre ce au discutat

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă l-a primit, miercuri, la Palatul Parlamentului, pe Mathias Cormann, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

”L-am primit la Palatul Parlamentului pe Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În discuțiile pe care le-am avut, atât în privat, cât și împreună cu Comisia specială comună a celor două Camere, am vorbit despre nivelul la care se află aderarea României la organizație, detalii din Studiul Economic al României pe 2024 și beneficiile pe care românii le vor avea după ce țara noastră va deveni membru OCDE”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

”Ca președinte al Senatului, lucrez pentru acest obiectiv cu aceeași forță cu care am făcut-o atunci când eram premier. Cu ajutorul comisiei specializate, toate proiectele care vizează procesul aderării vor fi trecute prin Parlament cu rapiditate. Ca prim-ministru, am deblocat dialogul cu conducerea organizației, depunând Foaia de parcurs a României și Memorandumul inițial pentru aderare”, a adăugat el.

Conform acestuia, Studiul Economic al României pe 2024 este o analiză aprofundată a situației noastre economice, având și recomandări.

”Pentru aderarea unui stat, sunt necesare cel puțin două asemenea studii din care să reiasă că economia este stabilă și merită să facă parte din rândul celor mai dezvoltare țări ale lumii. Statele membre OCDE dețin 70% din producția și comerțul global și 90% din toate investițiile străine directe”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Marți, prim-ministrul României Marcel Ciolacu a găzduit, la Palatul Victoria, evenimentul de lansare a Studiului Economic 2024 pentru România, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în prezența Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann.

„Reformele României au un ritm bun, sunteți o țară frumoasă, pe calea cea bună pentru a vă alinia standardelor de trai ale celorlalte țări membre OCDE. Vă sprijinim în eforturile dumneavoastră și suntem bucuroși să continuăm colaborarea cu Guvernul României, atât acum, cât și în viitor pentru a vă susținem în obținerea celor mai bune rezultate pentru poporul dumneavoastră”, a afirmat Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann.

Studiul Economic pentru România 2024 include o analiză macroeconomică a politicilor structurale, precum și un capitol special dedicat decarbonizării economiei.

OCDE previzionează o creștere a PIB-ului real al României cu 3,1% în 2024 și cu 3,3% anul viitor și remarcă creșterea constantă a activității, în ciuda crizei energetice. Sunt apreciate noile inițiative implementate pentru eliminarea lacunelor fiscale, consolidarea aplicării legii și indicatorii sănătoși ai sectorului bancar.

În domeniul social, studiul menționează semnele de relaxare pe piața muncii și faptul că majorarea pensiilor va consolida veniturile gospodăriilor.

Acest capitol include și o serie de recomandări ale OCDE între care continuarea reducerii deficitului bugetar, a consolidării bugetare, stabilirea unui plan de consolidare fiscală pe termen mediu pentru a garanta sustenabilitatea finanțelor publice și continuarea eforturilor de modernizare a administrației fiscale. Aceste recomandări reprezintă, de altfel, priorități ale Guvernului României.

Continuarea implementării rapide și eficiente a fondurilor UE pentru a stimula productivitatea și a crește nivelul de trai reprezintă o altă recomandare a Organizației, care se regăsește între prioritățile guvernamentale.

În ceea ce privește îmbunătățirea mediului de afaceri, studiul economic punctează reformele în curs care sprijină investițiile (inclusiv prin simplificarea procedurilor și înființarea unei noi Bănci de Investiții și Dezvoltare care ajută întreprinderile mici să obțină împrumuturi) și contribuie la consolidarea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat.

OCDE recomandă, între altele, continuarea implementării noilor reglementări menite să consolideze guvernanța corporativă, asigurarea unei guvernanțe puternice și a unei evaluări regulate a Băncii de Investiții și Dezvoltare, sprijinirea în continuare a DNA prin abordarea deficiențelor de personal, precum și promovarea eficienței pieței, educația financiară și incluziunea pentru a stimula investițiile și a deschide mai multe oportunități economice.

În ceea ce privește sectorul social, este remarcată contribuția fondurilor europene la îmbunătățirea facilităților educaționale și susținerea politicilor de reducere a riscurilor de abandon școlar timpuriu. Creșterea vârstei de pensionare pentru femei, în conformitate cu noua Lege a Pensiilor, se preconizează că va contribui la creșterea ratei de ocupare a forței de muncă pentru femei.

OCDE recomandă continuarea consolidării sistemului de protecție socială și a direcționării resurselor către formarea cadrelor didactice, sprijinirea școlilor și către investiții în echipamente IT pentru școli. De asemenea, este evidențiată importanța sprijinului pentru ocuparea forței de muncă feminine și valorificarea potențialului de capital uman al României, precum și asigurarea unui acces mai bun la servicii de îngrijire a copiilor și educaționale.

Decarbonizarea economiei României este un capitol substanțial al raportului economic. În document sunt remarcate îmbunătățirea capacității de gestionare a riscurilor de dezastre și faptul că investițiile planificate vor consolida reziliența la dezastre naturale, cum ar fi inundațiile.

De asemenea, este punctat faptul că schimbarea structurală din ultimele trei decenii a dus la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar o parte semnificativă a energiei electrice provine din surse regenerabile și nucleare (60% în 2022).

Și la acest capitol OCDE face o serie de recomandări între care menționăm  prioritizarea dezvoltării cadrului instituțional pentru implementarea eficientă a politicii climatice, modernizarea rețelelor electrice, investiții în sisteme integrate de mobilitate urbană, centrate pe transportul public și modalități alternative de transport, asigurarea unui sprijin eficient pentru renovarea locuințelor, cu scopul de a îmbunătăți eficiența energetică, îmbunătățirea capacității de gestionare a riscurilor la dezastre și integrarea riscurilor legate de climă în strategiile de planificare și investiții.