Nou terminal de plecări Schengen al Aeroportului Internațional Timișoara a fost inaugurat vineri, 29 martie, în prezența ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, a premierului Marcel Ciolacu și a președintelui Senatului Nicolae Ciucă.
Acesta este destinat exclusiv pasagerilor care, din 31 martie, vor călători în spațiul Schengen.
Construit cu finanțare europeană nerambursabilă (POIM), noul terminal pentru plecări externe a costat peste 192 de milioane de lei (inclusiv TVA) și reprezintă cea mai mare investiție din istoria Aeroportului Internațional Timișoara „Traian Vuia”.
Noul Terminal Schengen al Aeroportului Timişoara are o suprafaţă construită de 8.000 mp şi o înălţime de aproape 14 m.
Sorin Grindeanu: Timișoara are acum un aeroport așa cum merită
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete din bani europeni.
“Vreau să vă mulţumesc tuturor celor prezenţi astăzi aici, într-un număr atât de mare, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara. Suntem aici pentru a ne bucura împreună pentru Timişoara, dar mai ales a ne bucura pentru România. Două zile ne mai despart de binemeritatea aderarea ţării noastre în familia statelor Schengen. O aderare care va aduce de la sine un acces mai facil pentru cetăţenii români în ţările membre Schengen, o aderare pe care ne-o dorim în totalitate finalizată, inclusiv cu frontierele terestre, până la sfârşitul acestui an. De aceea, deschiderea acestui nou terminal aeroportuar este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete din bani europeni. Este dovada că România ştie să construiască la standarde europene şi este dovada că avem viziunea şi avem capacitatea să asigurăm facilităţi pentru pasageri la cele mai înalte standarde de siguranţă şi confort”, a declarat Sorin Grindeanu.
“Vă mărturisesc că abia aştept ca la următoarea mea plecare de acasă spre Bucureşti sau spre alte destinaţii Schengen, să fiu pasager al acestui terminal nou. A crescut sub ochii mei, sub ochii noştri, zi de zi în ultimul an şi trebuie să vă mărturisesc că mă simt împlinit să-l văd astăzi finalizat. Timişoara are acum un aeroport aşa cum merită şi care îi reconfirmă meritele de a se număra în topul oraşelor europene. În doar un an, numărul celor care vor beneficia de acest terminal va putea ajunge la trei milioane de călători, o creştere de aproximativ 50% faţă de ceea ce avem acum. Iar beneficiile acestei investiții se vor reflecta atât printr-o sporită dezvoltare a municipiului Timișoara, cât și a întregii zone de Vest”, a adăugat ministrul.
El a amintit şi alte obiective gestionate de Ministerul Transporturilor în judeţul Timiş: ”Vreau să vă spun că nu ne vom opri aici. Noul terminal este doar unul dintre obiectivele importante de dezvoltare gestionat de către Ministerul Transporturilor. Urmează modernizarea liniei de cale ferată care va asigura legătura dintre Gara de Est din Timișoara cu acest terminal, cu aeroportul, proiect care presupune, de asemenea, și construcția unui nou sector de cale ferată dublă și electrificată. Gara de Nord, așa cum știți, este în plin proces de modernizare, iar PNRR-ul în acest moment asigură modernizarea căii ferate de la Caransebeș la Lugoj, Timișoara, Arad. În această vară – şi spun bine în această vară – se va deschide circulația pe centura de sud a orașului nostru și estimez că tot în această vară vom avea semnat contractul pentru centura de vest a orașului nostru. La aceste obiective de infrastructură se va adăuga, bineînțeles, un obiectiv la care țin foarte mult și care sper să-l avem finalizat, prin semnarea contractului în lunile viitoare, şi anume, construcția autostrăzii Timișoara-Moravița, pe care o vom lansa în licitație până la sfârșitul acestui an. Toate aceste proiecte solicită multă muncă și determinare, dar care, odată finalizate, au un impact pozitiv atât regional, cât și național.”
Marcel Ciolacu: O investiție spectaculoasă
”E clar că, în sfârșit, după mai bine de 30 de ani, investițiile au început să țină pasul cu nevoile de dezvoltare ale comunității. Vedem aici o investiție spectaculoasă, la cele mai înalte standarde. Și același lucru se întâmplă în multe alte orașe din țară, fie că vorbim despre aeroporturile din Iași, Craiova sau Târgu Mureș”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la inaugurarea noul terminal.
”De asemenea, sunt sute de milioane de euro care vor fi investiți în următorii ani în portul Constanța, dar și în celelalte porturi pe care le avem la Dunăre. Toate aceste investiții îmi dau încredere că România este pregătită pentru aderarea cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen. Peste mai puțin de 48 de ore, românii care vor călători în Schengen vor uita de controlul clasic în aeroport. Vor merge direct la porțile de îmbarcare”, a adăugat el.
Acesta consideră că intrarea României în Schengen este o victorie.
”După 14 ani de nedreptate, puțini mai sperau că România va deschide vreodată ușa Schengen. Și, iată, am reușit ca de la 31 martie să avem Schengen aerian și Schengen maritim. Este un prim pas care ne confirmă că suntem pe un drum ireversibil. Este o victorie a României și a tuturor celor care au crezut în acest proiect. Și vă asigur că avem un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, să avem o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru. Pentru ca acest lucru să poată fi îndeplinit trebuie însă ca interesul național să primeze în fața orgoliilor politice. Nimic nu se poate construi atunci când este haos și forțele politice se ceartă între ele. Este nevoie de stabilitate și de o voce unitară în jurul proiectelor majore de țară, așa cum este și Schengen, așa cum anul viitor este proiectul de ridicare a vizelor pentru SUA, așa cum în 2026 avem proiectul de aderare la OCDE”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă: Un nou succes, clădit cu bani europeni
”Am inaugurat astăzi, la Timișoara, terminalul pentru zborurile către destinaţiile din spațiul de liberă circulație. Este un nou succes, clădit cu bani europeni, pe avem datoria să îl replicăm. Pentru comunități dezvoltate, pentru un nivel de trai mai bun și pentru o Românie care continuă să crească”, a transmis președintele Senatului Nicolae Ciucă.
”Aderarea din 31 martie cu frontierele aeriene și maritime la Schengen aduce România mai aproape de Europa. Românii vor fi mai respectați în spațiul european și vor călători cu avionul de la Timișoara la Paris așa cum călătoresc de la Timișoara la București. Este un succes de etapă, rezultat al unui efort comun al președintelui Klaus Iohannis și al instituțiilor statului, la care PNL a contribuit în mod direct. Următorul obiectiv: aderarea deplină cât mai rapidă la Schengen – și cu frontierele terestre”, a adăugat el.
Investiţia de la Aeroportul Internaţional Traian Vuia Timişoara, construcţia Terminalului Schengen şi dotarea acestuia, a fost de 190 de milioane de lei, din care aproape 95 de milioane fonduri europene prin Programul Infrastructura Mare, aproape 40 de milioane de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor şi aproape 60 de milioane fonduri proprii.
Clădirea are o sală de check-in şi ticketing, o sală de circulaţie în zona publică, ce cuprinde şi legătură cu Terminalul de Sosiri Schengen, funcţional încă din 2021, o sală de control de securitate a pasagerilor şi a bagajelor, care cuprinde şi spaţii comerciale, o sală de regrupare a pasagerilor, unde sunt 8 porţi de îmbarcare şi care este amenajată pe 3 niveluri, cu ghişee de pre-boarding, zona de food-court şi o zonă de business lounge.
Adaugă comentariu