Jurnalul Digital

Recomandările FMI după vizita în România

Delegația FMI și-a încheiat vizita la București și a publicat concluziile și recomandările pentru România. Conform instituției, pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția corectă, însă vor fi necesare noi măsuri pentru a reduce deficitul.

”Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția corectă și creează venituri suplimentare. Cu toate acestea, preconizăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor. Vor fi necesare noi măsuri pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile”, transmite FMI.

Conform instituției, veniturile fiscale ale României sunt mult sub nivelul din alte țări și prea scăzute pentru a sprijini servicii publice la standarde UE. Prin urmare, nu există o cale realistă de urmat fără o reformă substanțială a politicii fiscale.

FMI arată că inflația încetinește, dar rămâne cu mult peste ținta stabilită. Politica monetară ar trebui să rămână restrictivă până când vor exista dovezi mai solide că inflația va converge în timp util către banda de toleranță a Băncii Naționale a României.

Principalele măsuri recomandate de FMI:

  • Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor și a scutirilor rămase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și, eventual, prin introducerea unui impozit pe profit progresiv.
  • Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole la cota standard.
  • Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili.
  • Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite.
  • Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.

În 2024 este de așteptat ca economia să se redreseze, cu o creștere apropiată de 3%, pe măsură ce consumul – determinat de creșterea salariilor reale – și cererea externă se întăresc. Estimările arată că inflația va reveni treptat în intervalul țintă până la final de 2025. Cu toate acestea, creșterile salariale de două cifre, printre alți factori, pot împiedica normalizarea inflației, mai notează FMI.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, a fost la Bucureşti pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu delegația FMI

Investițiile masive din fonduri naționale și europene, măsurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF și reformarea aparatului bugetar sunt soluții importante susținute de Guvernul României pentru menținerea stabilității macroeconomice și reducerea deficitului bugetar, a subliniat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea cu delegația Fondului Monetar Internațional.

Întrevederea a avut loc joi, 1 februarie, la Palatul Victoria, la încheierea vizitei obișnuite a FMI dedicată analizei evoluţiei economice şi financiare şi de actualizare a perspectivelor macroeconomice ale României.

“Măsurile de reformă bugetară și instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 și implementate de la începutul acestui an își vor face simțite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. “Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare și am dori să rediscutăm proiecțiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024,” a adăugat prim-ministrul.

Premierul României a reconfirmat că reforma aparatului bugetar continuă și se va finaliza la jumătatea acestui an, iar Guvernul va lucra în ritm susținut pentru a elabora în termen toate reformele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Măsurile luate de Guvernul României anul trecut au contribuit la menținerea stabilității macroeconomice, la reducerea deficitului bugetar și ale inflației peste estimările anterioare. Aceasta a fost una dintre concluziile experților FMI aflați în vizită la București în această perioadă.

Delegația FMI a remarcat impactul pozitiv al volumului de investiții directe în economia României și a identificat în creșterea consumului intern o potențială sursă de creștere economică pentru anul în curs.

Cele două părți au fost de acord că ținerea sub control a deficitului rămâne principala provocare a Guvernului pe termen mediu.

Delegația FMI, condusă de Jan Kees Martijn a fost primită la Palatul Victoria de primul-ministru, Marcel Ciolacu, alături de vicepremierul Marian Neacșu, de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Economiei, Radu Oprea și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Foto: Designed by Freepik www.freepik.com