Administrația Biden a anunțat miercuri că admite Israelul în programul Visa Waiver (VWP) al Statelor Unite, permițând intrarea fără vize a cetățenilor israelieni începând cu 30 noiembrie.
Decizia, despre care Ministerul israelian de Externe a declarat luni că era așteptată, reprezintă o victorie pentru guvernul naționalist-religios al premierului Benjamin Netanyahu, ale cărui relații cu Washingtonul au fost tensionate din cauza planului său de revizuire a sistemului judiciar și a politicilor sale față de palestinieni, transmite Reuters.
Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a declarat că acest anunț „consolidează și mai mult legăturile de securitate, economice și interumane dintre Statele Unite și Israel”.
Pentru a fi admise în programul care permite vizitatorilor să rămână până la 90 de zile fără viză, Washingtonul cere țărilor solicitante să îndeplinească cerințe privind aspecte precum combaterea terorismului, aplicarea legii imigrației, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor.
De asemenea, țările trebuie să trateze în mod egal toți călătorii americani, indiferent de alte pașapoarte pe care le dețin.
În cazul Israelului, acest lucru înseamnă liberă trecere pentru americanii palestinieni pe aeroportul Ben Gurion.
Unii palestinieni au protestat împotriva intrării Israelului în VWP, invocând ceea ce ei consideră a fi decenii de tratament discriminatoriu al americanilor arabi și de hărțuire la granițele Israelului.
În cadrul unei perioade pilot, începând pe 20 iulie, Israelul a facilitat accesul americanilor palestinieni prin frontierele sale și prin Cisiordania ocupată de Israel.
Există 40 de țări în VWP, un Program în care se acordă rar accesul, ultima fiind Croația, în 2021.
Și România depune eforturi pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver (VWP).
România și-a propus ca până în anul 2025 să scape de obligația de a solicita viză de intrare în SUA. Pentru asta trebuie fie să crească masiv numărul românilor acceptați în SUA, fie numărul celor respinși să scadă urgent de la câteva mii anual la cel mult câteva sute pe an.
Potrivit reprezentanților țării noastre, în mai puțin de un an și jumătate, România vrea să se achite de toate obligațiile tehnice, care să garanteze că infractorii nu ajung în Statele Unite. România are două culoare pe care trebuie să meargă în același timp pentru a reuși să îndeplinească aceste criterii în privința eliminării vizelor cu Statele Unite: un culoar sunt aceste acorduri tehnice care trebuie încheiate, al doilea culoar este scăderea ratei de refuz. Demersurile în acest sens au fost demarate.
Recent, Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București, a declarat că România ar putea adera la ”Visa Waiver”, programul de scutire de viza al Statelor Unite ale Americii, cel mai devreme la începutul anului 2025.
“Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun”, a declarat ambasadoarea SUA.
Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pe o perioadă de cel mult 90 de zile, fără a obţine o viză.
Foto: Designed by Freepik www.freepik.com